Ultrafiltracja jest jednym z procesów membranowych. Obecnie w Polsce do najbardziej znanych i najczęściej stosowanych należy odwrócona osmoza, jednak inne metody filtracji wody w kuchni również zyskują na znaczeniu. Należy brać pod uwagę, że nie wszystkie sprawdzają się w konkretnych przypadkach. Kiedy ultrafiltracja będzie najlepszym wyborem? Na jaką się zdecydować?
Systemy ultrafiltracji należą do jednych z najmniej dokładnych procesów membranowych. Plasują się za nanofiltracją oraz odwróconą osmozą, jednak w wielu przypadkach są wystarczającą metodą oczyszczania wody pitnej.
Ta metoda uzdatniania wody wyróżnia się na tle innych kilkoma zaletami. Jako jedną z najważniejszych można wymienić fakt, że nie powoduje odrzutu do kanalizacji. Cała woda jest filtrowana na bieżąco i w takiej formie docelowo dostarczana użytkownikowi. W dodatku nie mamy tu do czynienia z żadnym zbiornikiem na magazynowanie wody, dzięki czemu ta zawsze jest świeża.
Wiele osób powinno się również ucieszyć z faktu, że ultrafiltracja w żadnym stopniu nie redukuje minerałów obecnych pierwotnie w wodzie. Jest wielu przeciwników mineralizatorów, a ten system uzdatniania wody doskonale odpowiada na ich potrzeby.
Dzięki swoim cechom charakterystycznym ultrafiltracja doskonale sprawdza się, kiedy:
- W gospodarstwie domowym woda jest mało lub średnio zanieczyszczona, nie ma żadnych przekroczeń, a potrzebne jest jedynie doszlifowanie właściwości organoleptycznych wody
- W niewielkich kuchniach w blokach – brak zbiornika na magazynowanie wody sprawia, że ultrafiltracja powinna zmieścić się nawet w już częściowo zajętej szafce pod zlewozmywakiem. Nie będzie potrzeby dużej przestrzeni na montaż
- W gospodarstwie domowym, w którym już funkcjonuje stacja uzdatniania wody na cały dom, jednak domownicy chcą poprawić smak i zapach wody pitnej. Ultrafiltracja sprawdzi się tu idealnie!
- W przypadku niewielkiego budżetu na urządzenie filtracyjne oraz chęci korzystania z wody spożywczej ze wszystkimi obecnymi w niej pierwotnie minerałami
Który system ultrafiltracji wybrać?
Na rynku mamy do czynienia z wieloma producentami oraz bardzo różnymi pod względem jakości i wykonania urządzeniami.
Ostatnio pojawiła się bardzo ciekawa propozycja, która różni się nieco od standardowych systemów wykorzystujących w swoim działaniu membranę ultrafiltracyjną.
Ecoperla Profine POU to najnowsza linia produktów, która jest dziełem polskiej marki Ecoperla oraz włoskiej marki Profine. W całości powstaje na terenie Europy z wysokiej klasy komponentów, ze szczególnym przywiązaniem uwagi do ich wykonania. Wszystko idealnie do siebie pasuje i tworzy spójną, genialnie działającą całość.
Czym wyróżnia się Ecoperla Profine POU na tle konkurencji?
Tym, co można zauważyć już po pierwszym spojrzeniu na Ecoperla Profine POU jest wielkość wkładów filtracyjnych. Producenci zdecydowali, że wybiorą te z większą powierzchnią filtracyjną, niż jest obecna w standardowych rozwiązaniach.
Dzięki temu woda dłużej pozostaje we wnętrzu wkładów, jest dokładniej oczyszczana. Ogromnym plusem jest fakt, że wkład zużywa się nawet pięć razy wolniej od standardowych. Każdy z etapów w Ecoperla Profine POU powinien zostać wymieniony po upływie roku, a nie 6 miesięcy.
Dużą zaletą jest szczelność wkładów. Są tak skonstruowane, by nie było mowy o tym, że coś dostanie się do środka i spowoduje skażenie wewnątrz.
Zastosowano też kilka ciekawych rozwiązań konstrukcyjnych, które umożliwiają szybki montaż urządzenia, prostą wymianę wkładów, czy też błyskawiczny i higieniczny pobór wody z wylewki.
Jak przebiega filtracja w Ecoperla Profine POU?
Oczyszczanie wody w Ecoperla Profine POU opiera się na dwóch lub trzech prostych etapach, w zależności od wybranego rozmiaru urządzenia.
Pierwszym z nich jest wkład wstępny, którego zadaniem jest oczyszczenie wody z cząstek stałych. Wkład wstępny jest obecny jedynie w trzyetapowym systemie, czyli Ecoperla Profine POU 3. Mniejszy, dwuetapowy model (Ecoperla Profine POU 2) składa się z dwóch kolejnych wkładów, a jest dedykowany właścicielom stacji uzdatniania na cały dom, dzięki którym woda jest już wstępnie oczyszczona.
Kolejnym etapem jest wkład z prasowanym węglem aktywnym – pierwszy etap filtracji Ecoperla Profine POU 2.
Na tym etapie redukowane są zanieczyszczenia chemiczne, jak choćby chlor, wpływające negatywnie na odczucia smakowe i zapach wody.
Jako ostatni wkład założono membranę ultrafiltracyjną, która zatrzymuje na swojej powierzchni wszystkie zanieczyszczenia większe niż 0,1 mikrona, w tym: niektóre metale ciężkie, cysty, bakterie, wirusy.
Woda z kranu może być pyszna!
Jeśli do tej pory nie smakowała Ci kranówka i szukałeś sposobu na uzyskanie smaczniejszej wody pitnej, to Ecoperla Profine POU jest bardzo dobrą odpowiedzią na Twoje potrzeby. Niewielki rozmiar i niepozorne etapy filtracji wody w rzeczywistości dają wspaniałe efekty i zapewniają smaczną oraz świeżą wodę w każdych ilościach. W dodatku jest to filtr bardzo ekologiczny i na pewno nie obciąży portfela!
O firmie Profine słyszałem od znajomego restauratora, jednak przy poszukiwaniu odpowiedniego filtra do kuchni natknęłam się na markę Ecoperla. Czytając o filtrze, który powstał przy współpracy tych dwóch firm, nie mam wątpliwości na co się zdecyduję 🙂 A to tylko jeden z wielu plusów, które dostrzegam w tym filtrze.